WiFi - trzy powody, dla których warto je udostępniać

Instalacja sieci WiFi w restauracjach, kawiarniach i hotelach stała się koniecznością. Obok szerokiej oferty menu, ciekawego wystroju i miłej obsługi, klienci coraz częściej zwracają uwagę na dostęp do Internetu. Skąd ta popularność i dlaczego WiFi w lokalu jest ważne?

1. Po pierwsze, potrzeba dostępu do Internetu zwiększyła się wraz ze wzrostem posiadaczy tabletów i smartfonów. Według badań Social WiFi 90 proc. klientów lokali gastronomicznych w Polsce korzystających z WiFi, używa urządzeń mobilnych, a tylko 10 proc. laptopów. Ponadto, według badań Ericsson Consumer Lab, w 2015 smartfony będą stanowić ponad połowę telefonów komórkowych w Polsce. To dowodzi, że instalacja hotspotu jest sprawą nieuniknioną.


2. Po drugie, wraz z dostępem do WiFi mamy szansę na przyciągnięcie większej liczby klientów. Nasz lokal, dzięki hotspotowi, może stać się miejscem spotkań nie tylko prywatnych, ale także biznesowych. Co za tym idzie, jest spora szansa, że osoby korzystające przez dłuższy czas z laptopa zamówią więcej, by umilić sobie czas spędzony w lokalu.

3. Trzeci powód jest bardzo prosty - hotspot to nie tylko udogodnienie dla klientów, ale i dla właścicieli lokalu. Rozwój technologii daje możliwość przekształcenia WiFi w nowoczesne narzędzie marketingowe, które pozwoli rozreklamować nasz lokal, stworzyć skuteczne akcje promocyjne czy poznać naszych klientów. Ponadto WiFi można zintegrować z fanpagem lokalu na Facebooku, dzięki czemu klient może polubić profil marki i zameldować się w odwiedzanym miejscu. Informacja o wizycie pojawia się wtedy na facebookowym profilu klienta, gdzie widzą ją jego znajomi.

Według statystyk jedno zameldowanie dociera do co najmniej 120 osób. Średnio w lokalach udostępniających Social WiFi loguje się 180 osób miesięcznie, co pozwala na dotarcie z informacją do ponad 21 600 osób.

Przekształcenie WiFi w takie narzędzie umożliwia usługa Social WiFi. Chcesz poznać ciekawe rozwiązania marketingowe przy użyciu WiFi?

Źródło: horecanet.pl, data dostępu: 09.04.2014

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności
×