Konsorcjum "Polskie Szlaki Kulinarne"
Z inicjatywy Polskiej Organizacji Turystycznej powstało nowe konsorcjum produktowe w obszarze rozwoju i promocji Kuchni Polskiej. Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne" będzie działało na podstawie zapisów Marketingowej Strategii Polski w sektorze turystyki na lata 2012-2020. Przyjęte w niej założenia są zgodne z założeniami Programu Rozwoju Turystyki do roku 2020, sugerowanymi przez Komisję Europejską oraz Ministerstwo Rozwoju i Technologii.
Konsorcjum jest dobrowolnym i nieformalnym zrzeszeniem podmiotów zajmujących się promocją tradycji kulinarnych oraz produktów regionalnych, w oparciu o walory środowiska przyrodniczego, dziedzictwa kulinarnego i kulturowego własnego regionu.
Konsorcjum„Polskie Szlaki Kulinarne" działa samodzielnie w afiliacji przy Polskiej Organizacji Turystycznej. Jego celem jest: działanie na rzecz efektywniejszego wykorzystania potencjału w regionie, w oparciu o walory środowiska przyrodniczego, dziedzictwa kulturowego i kulinarnego; zbudowanie, w skali ponadregionalnej i krajowej, markowych kulinarnych produktów turystycznych opartych na kuchni regionalnej i produktach tradycyjnych; promocja i zdobywanie nowych rynków dla sprzedaży kulinarnych produktów turystycznych opartych na kuchni regionalnej i produktach tradycyjnych w kraju i poza jego granicami; wzrost udziału produktów innowacyjnych w polskiej ofercie turystycznej; wzrost zainteresowania produktami tradycyjnymi i zwiększenie popytu na te produkty.
Rada Programowa Konsorcjum wybrana spośród przedstawicieli członków oraz ekspertów zaproponowanych przez POT.
- Anna Jędrocha - Prezes Zarządu Krakowskiej Izby Turystyki, przedstawiciel Szlaku „Karnawał Smaków" (reprezentacja touroperatów polskich)
- Agnieszka Sikorska – Dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej, przedstawiciel Szlaku „Śląskie Smaki" (reprezentacja Regionalnych Organizacji Turystycznych)
- Radosław Fronc – restaurator krakowski (reprezentacja środowiska restauratorów)
- Hubert Gonera – Dyrektor Zarządzający „Land Brand", przedstawiciel Szlaku „Kulinarny Poznań" (komunikacja i promocja)
- Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie „Pro Carpathia", przedstawiciel Szlaku „Podkarpackie Smaki" (reprezentacja Szlaków Kulinarnych)
Do pobrania:
Regulamin funkcjonowania kosnorcjum produktowego
Pozostałe informacje:
Członkowie Konsorcjum Produktowego Polskie Szlaki Kulinarne
Konsorcjum Polskie Szlaki Kulinarne ma już dwudziestu członków. Zapraszamy do zapoznania się z ich bogatą ofertą.
Gdańsk - Pomorskie Culinary Prestige
Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami
Przystanki Kulinarne Suwalszczyzny i Mazur
Szlak Kulinarny Kaliskie Smaki
Szlak Podkarpakciego Jadła i Wina
Szlak Smaków Krainy Lessowych Wąwozów