Jak serwisować profesjonalne urządzenia gastronomiczne?
Zakup profesjonalnego sprzętu gastronomicznego wiąże się z reguły z poważną inwestycją finansową. Tego typu urządzenia są zazwyczaj silnie eksploatowane, a w związku z tym narażone na różnego rodzaju awarie i uszkodzenia, dlatego ważne jest nawiązanie współpracy z dobrym serwisem specjalizującym się w naprawach tego typu urządzeń...
Najlepszym rozwiązaniem jest podpisanie umowy stałej opieki serwisowej z posiadającym swój własny dział serwisowy dostawcą sprzętu. Najczęściej gwarantuje nam ona fachową obsługę specjalistów posiadających niezbędne uprawnienia i certyfikaty umożliwiające naprawę wszelkich dostępnych na rynku urządzeń gastronomicznych. Tego typu serwis powinien działać na terenie całego kraju i zapewniać pełną opiekę gwarancyjną i pogwarancyjną sprzętu, bardzo ważna jest szybkość reakcji na przesłane zgłoszenie serwisowe i łatwy dostęp do części zamiennych.
Jak możemy przedłużyć żywotność urządzeń?
Po pierwsze, urządzenia muszą być myte po każdym użyciu oraz konserwowane odpowiednimi środkami chemicznymi w częstotliwości wg zaleceń producenta. Aby dodatkowo przedłużyć ich żywotność warto pomyśleć o zapobieganiu usterkom poprzez regularne przeglądy okresowe. Takie usługi są najczęściej zawarte w profesjonalnych umowach serwisowych. Niektóre, wiodące firmy branży gastronomicznej oferują już takie rozwiązania swoim klientom.
W jaki sposób powinniśmy dbać o urządzenia w trakcie codziennej pracy?
Przede wszystkim urządzenia powinny być eksploatowane zgodnie z zaleceniem producenta oraz swoim przeznaczeniem. Poza tym należy pamiętać, że są to urządzenia przemysłowe przeznaczone do pracy ciągłej. Codzienna praca jest wkalkulowana w założenia żywotności takich urządzeń.
Na co zwrócić uwagę przed wezwaniem serwisu, co możemy naprawić we własnym zakresie?
Z założenia, nie należy na własną rękę próbować usuwać jakiekolwiek usterki. Może się to skończyć co najwyżej utratą gwarancji lub kolejnym uszkodzeniem.
Przeczytaj cały artykuł.
Źródło: Horecanet.pl, data dostępu: 01.10.2014