Warto przeczytać: Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze Smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce.

W przewodniku „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem” znajdziecie informacje o szlakach i wydarzeniach kulinarnych odbywających się w każdym z regionów, charakterystykę kuchni, opisy najbardziej znanych, albo i nieco zapomnianych potraw oraz produktów, a także przepisy.

Książka dedykowana jest osobom, które odwiedzając różne zakątki Polski, lubią także spróbować jak smakuje lokalna  kuchnia.

Publikacja zainteresuje zarówno turystów, którzy chcą odkrywać smaki poszczególnych regionów naszego kraju, jak i przedstawicieli polskiej branży turystycznej oraz restauratorów.


- Przewodnik powstał we współpracy z Regionalnymi Organizacjami Turystycznymi, Urzędami Marszałkowskimi i osobami zarządzającymi szlakami kulinarnymi, czyli osobami, które najlepiej znają regiony i wiedzą, które miejsca oraz wydarzenia warto polecić do odwiedzenia – tłumaczy Robert Stępowski, autor przewodnika, który od ponad 10 lat zajmuje się marketingiem terytorialnym.


- Odwiedzając różne regiony Polski często sam chciałem spróbować tradycyjnych i charakterystycznych dla danego miejsca potraw lub produktów, ale rzadko w przewodnikach lub stacjonarnych punktach informacji turystycznej, potrafiono mi wskazać takie potrawy i rekomendować sprawdzone, certyfikowane miejsca. Jestem przekonany, że wielu turystów boryka się z podobnymi problemami. Stąd pomysł na ten przewodnik wzbogacony o listę najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych odbywających się w każdym regionie kraju oraz przepisy, umożliwiające samodzielne przygotowanie najbardziej tradycyjnych potraw regionalnych – wyjaśnia Stępowski.


Najważniejszym elementem książki „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”, jest jednak prezentacja funkcjonujących w naszym kraju szlaków kulinarnych, wchodzących w skład Konsorcjum Szlaków Kulinarnych, funkcjonującego przy Polskiej Organizacji Turystycznej, wraz z listą restauracji. Okazuje się bowiem, że niektóre szlaki, które powstały kilka lat temu na fali coraz popularniejszej turystyki kulinarnej, dziś właściwie nie funkcjonują.


Markowe produkty turystyczne, produkty regionalne i tradycyjne, wydarzenia kulinarne, przepisy umożliwiające samodzielne przygotowanie potraw charakterystycznych dla danego regionu, lista certyfikowanych i polecanych restauracji – a wszystko to w duchu niezwykle istotnego dla rozwoju turystyki marketingu doświadczeń - w książce „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce”.

Książka jest doskonałym uzupełnieniem luki wydawniczej, promuje szlaki oraz produkty turystyki kulinarnej w Polsce.

Publikację „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem. Przewodnik kulinarny po Polsce” wspiera Polska Organizacja Turystyczna.

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności
×